Kantha

Kantha

Posted by Margaret Vrolijk on

Kantha, een stukje geschiedenis

Kantha is een eeuwenoude traditie die is voortgekomen uit de spaarzaamheid van plattelandsvrouwen in het oosten van India (Bengal) en Bangladesh. Letterlijk betekent Kantha “verstelde stof”; kantha quilts werden gemaakt van een mix van oude sari's en andere afgedankte stukken stof. De oorspronkelijke bedoeling van deze quilts was om mensen warm te houden terwijl ze oude stoffen een nieuwe bestemming gaven. De patronen waren creatief en altijd origineel want ze ontstonden spontaan. Het kon jaren duren om een Kantha-quilt af te maken en ze werden vaak als bruidsschat doorgegeven van moeder op dochter.

De eerste schriftelijke vermelding van de Bengaalse Kantha verscheen ongeveer vijfhonderd jaar geleden in de Sri Sri Chaitanya Charitamrita, een boek van Krishnadas Kaviraj. In het boek schrijft de auteur over een Kantha-quilt die zijn moeder hem heeft toegestuurd. Je kunt je voorstellen met hoeveel liefde zijn moeder aan de quilt heeft gewerkt, aan het zorgvuldig naaien en aan de keuze van stoffen. Waarschijnlijk heeft ze haar eigen sari's in de quilt genaaid of die van andere familieleden.

 

Kantha vandaag

Hoewel de Kantha-quilts en andere Kantha-producten - zoals onze jasjes - van vandaag niet worden gemaakt met dezelfde emoties herinneren ze ons wel aan die familietraditie. Een traditie die niet alleen vele generaties teruggaat, maar die ook door mensen uit alle culturen kan worden gevoeld en gewaardeerd.

Met zijn mooie prints en unieke stiksels is een kantha sprei/deken een mooie toevoeging aan je interieur. Een rustige en effen kleur beddengoed is een ideale achtergrond voor een kleurrijke Kantha-sprei. Gelaagd bovenop je bed of gedrapeerd over het bedeinde.. het zal je slaapkamer een snelle metamorfose geven. Wat fijn is aan een kantha sprei is dat deze niet zo dik is; ’s nachts sla je de sprei terug naar het voeteneinde en de volgende ochtend trek je deze in een beweging over het bed. Een kantha quilt heeft hetzelfde effect op een stoel of bank in de woonkamer. Of je nu een moderne inrichting hebt, of juist meer bohemian, een Kantha-quilt brengt warmte en rijkdom in een kamer. Maar buitenshuis wordt een Kantha Quilt een ideaal picknickkleed of strandlaken.  

Onze kantha jackets worden gemaakt van met de hand bestempelde stof die daarna door vrouwen in dorpen rondom Jaipur met de hand op een effen stof (de binnenkant van het jasje) wordt geregen. Dit geeft de kantha jasjes een unieke uitstraling. Daarnaast houd je met de aankoop ervan een oude ambacht in stand.

← Older Post Newer Post →

Inspiration

RSS
Jaipur, the Pink City
Blockprint India Travel

Jaipur, the Pink City

By Margaret Vrolijk

Jaipur, the Pink City, is een stad die nooit verveelt! Lees hier alles over mijn laatste bezoek.

Read more
Stories from India (1)
Eigen merk India Travel

Stories from India - part 1

By Margaret Vrolijk

In August I was back in India for a week after a long time. Even though I've been there 20 times, this time it was...

Read more