Maak het verschil

Onze kimono's worden gemaakt in Jaipur, de hoofdstaat van de deelstaat Rajasthan in India. Dit deel van India kennen we goed omdat we al bijna 30 jaar in India komen en deze deelstaat regelmatig bezoeken. Het is - toeristisch gezien - één van de bekendste delen van India. En dat is niet voor niets! Je kunt je er vergapen aan oude forten en paleizen, wandelen over kleurrijke bazaars, een tijger spotten, slapen in de woestijn, heerlijke curries eten, logeren in een paleis... 

Maar als je door India reist kun je ook niet heen om de grote verschillen tussen arm en rijk, de ongelijke kansen... en niet alleen voor vrouwen. Ook als man uit een lage kaste moet je behoorlijk je best doen om verder te komen in het leven. Zaken doen met India houdt voor ons dan ook automatisch in dat we graag iets terug doen voor het land. In de eerste plaats door onze leveranciers met zorg uit te kiezen. Daarnaast sprak het trainingsprogramma Sustainable Living voor vrouwen in Rajasthan ons meteen aan. Een grote groep vrouwen in dorpen en sloppenwijken van Rajasthan hebben geen onderwijs en onvoldoende vaardigheden waardoor ze migreren naar steden op zoek naar laaggeschoolde banen. 

PraveenLata Sansthan heeft een Need Assessment Programm uitgevoerd in 20 dorpen van Rajasthan om de vaardigheden te identificeren die nodig zijn op de arbeidsmarkt en heeft trainingsprogramma's ontwikkeld voor vrouwen en adolescente meisjes om te voorkomen dat ze hun huis verlaten om naar grotere steden te trekken. Helaas bleek er een gebrek aan divers en marktgericht onderwijs en mogelijkheden om vaardigheden te ontwikkelen. Meisjes worden vaker dan jongens van school gehaald om huishoudelijke taken over te nemen en velen krijgen nooit de kans om zich verder te ontwikkelen. PraveenLata Sansthan faciliteert en exploiteert vaardigheidstrainingen, beroepsopleidingen, educatieve centra en programma's in heel Rajasthan en ondersteunt meisjes en vrouwen van de basis tot zelfredzaamheid.

Voorbeelden hiervan zijn trainingen voor Computer MS Office, naaien, het maken van sieraden en trainingsprogramma's voor zelfredzaamheid van vrouwen op het platteland.

Jaarlijks maken we vanuit Nilay Blockprints een bedrag over naar dit project. 

PraveenLata Sansthan's Mission

We work for behavioural, social & economic transformation of girls and women by providing them community based solutions in the areas of education, health and sustainable livelihood.