Jaipur, the Pink City

Jaipur, the Pink City

Geplaatst door Margaret Vrolijk op

Na een aantal dagen in Varanasi te zijn geweest voor mijn Guesthouse NILAY HOUSE vloog ik eind maart naar Jaipur, ofwel de Pink City, omdat de huizen ooit 'roze' zijn geschilderd ter ere van het bezoek van de prins van Wales. De kleur roze staat voor 'gastvrijheid'.

De kleur is eerder oranje/roze maar het geeft de stad absoluut iets bijzonders. Ik hou ervan om in Jaipur te zijn. Het authentieke India gaat hier samen met een modern India. Je kunt jezelf onderdompelen in de vele bazaars of winkelen in trendy winkels en moderne shopping malls. Je kunt er overnachten in oude paleizen maar ook in sfeervolle boutique hotels. Je vind er naast trendy restaurants ook hele simpele restaurants waar je de lokale keuken kunt proeven. Ik hou van die combinatie.

Omdat ik ook een reisorganisatie heb werd ik uitgenodigd te verblijven in House of Jasol. Een boutique hotel met 10 kamers iets buiten het centrum van de stad. House of Jasol is met veel smaak ingericht. De woonkamer met grote banken, openhaard, kunst aan de muren en antiek meubilair werd al snel mijn favoriete plek. Ontbijten deed ik buiten, op de veranda waar zich ook een plunge pool bevindt. De drie broers die hier samenwerken staan ieder moment voor je klaar, maar spreken geen engels. Dat was soms lastig, maar met behulp van een vertaalapp kwamen we er wel uit. 

De eerste dag heb ik gebruikt om inkopen te doen voor de winkel in Delft en de 'From India with Love' tas die door vijf klanten was besteld. Ik deed dit bij:

 

  • Anokhi - een winkel met kleding en woonaccessoires gemaakt van blockprint stoffen.
  • Ladu - een winkel waar producten van diverse eerlijke merken worden verkocht.
  • PDKF - de winkel van de Princes Diya Kumari Foundation die vrouwen support en opleidt en waar van iedere bestelling die je bij ons doet een euro naartoe gaat.
  • Nila Jaipur - een prachtig gebouw waar je niet alleen het mooiste (indigo textiel koopt, maar waar ze ook laten zien hoe alles wordt gemaakt.
  • Dwarka Jewels - een groothandel in sieraden waar we voor House of NILAY  armbanden laten maken en in samenwerking met Styled by Naomi mooie kettingen.
  • Fab India - een mini warenhuis met veelal handgemaakte producten, thee en verzorgingsproducten.

 

Daarna volgden twee dagen in de studio om nieuwe prints te bedenken voor o.a. onze weekend bags en toilettassen voor de herfst/winter. Maar ik worstelde mij ook door stapels oude kantha dekens heen, op zoek naar dekens die geschikt zijn voor jasjes, tassen en kussenhoezen. Over hoe dit in zijn werk gaat zal ik een aparte blog schrijven. 

Ik heb ook weer zo lekker gegeten in Jaipur. Ik at taart bij Meraaki, ging lunchen bij Tapri Teahouse (altijd de Bombay Vegetable Sandwich), dineren bij Jaipur Modern (heeft ook een mooie winkel!), High Tea'en in de tuin van het luxe Jai Mahal Palace, genoot van een chocolade milkshake en pumpkin taart bij het Roastery Coffee House en dronk thee in het Anokhi Café. 

Omdat ik voor mijn gevoel tijd tekort kwam besloot ik twee dagen langer in India te blijven waarvan één in Jaipur. Ik gebruikte die dag om nog een hotel te gaan bekijken; Sum Jaipur. Zes kamers in een oud huis. In een stijl waar ik erg van hou. Mooie zachte kleuren, een inrichting die past bij het huis, oude schilderijtjes aan de muren en een gezamenlijke woonkamer met boeken. En er is ook een Café waar soms live muziek wordt gemaakt. Ook wilde ik nog een straat bekijken waar zich veel oude huizen bevinden. Dit is een aanrader voor wie houdt van architectuur of - zoals ik - oude deuren. Ik bleef foto's maken!

Zou je ook eens naar Jaipur willen? Ik heb ook een tiendaagse kennismakingsreis samengesteld, een reis voor beginners! Het is een individuele reis waarbij alles tot in de puntjes is geregeld; goede accommodaties, heerlijk eten, bezoeken aan mijn favoriete winkels, workshops blockprinting, bazaar wandelingen etc. De reis wordt georganiseerd door mijn reisorganisatie Namasté Reizen. Ik stuur je graag meer informatie toe. Stuur een berichtje aan hello@houseofnilay.nl 

← Ouder bericht

Inspiration

RSS
Kantha
Blockprint Kantha

Kantha

Door Margaret Vrolijk

Kantha is een eeuwenoude traditie die is voortgekomen uit de spaarzaamheid van plattelandsvrouwen in het oosten van India (Bengal) en Bangladesh.

Lees verder
Stories from India (1)
Eigen merk India Travel

Stories from India (1)

Door Margaret Vrolijk

In augustus was ik na lange tijd weer een week in India. Ook al ben ik er al 20 keer geweest, deze keer was het...

Lees verder